Няколко съвета как да се погрижим за чистотата на въздуха

у дома и на работа, за да се чувстваме по добре, спокойни и концентрирани.

Защо е толкова важно да овлажняваме и йонизираме въздуха и кога трябва да го правим?

За голямо съжаление въздуха който, дишаме – дали в затворено помещение или навън – е пълен с прах и др. микрочастици невидими за човешкото око. Често пъти тези „малки вредители” са причина за различни алергии и редица неприятни усещания. Навън природата е създала естествени „овлажнители и пречистватели”, но в затворените помещения се налага ние да се погрижим въздуха да е чист и с необходимата влага.

Почти няма човек, който да не е усещал сухота на лигавицата в устната кухина и очните ябълки. Това е резултат от сухия и замърсен въздух, в следствие от работещи компютри, включено отопление и др. фактори. В тези случаи за овлажняване на въздуха може да се прибегне до различни овлажняващи уреди.

На практика овлажняването е два типа:

  • Изотермично – извършва се чрез пара, изотермично е защото не се променя температурата в помещението (обема) след овлажняване.

  • Адиабатно – чрез финно разпръскване на вода се създава мъгла, която се абсорбира от въздуха, като по този начин се увеличава влажността му и същевременно се отнема топлина от въздуха (за изпарението на тези финни капчици).

Предимствата на тези видове овлажняване - Парата не съдържа бактерии (хигиенична е), поради високата температура бактериите се унищожават. Разпръскването на вода от друга страна не изисква големи разходи за енергия, то се осъществява при високо налягане.

Вече сме споменавали различните модели Арома лампи на Ланаформ, една от чиито функции е овлажняване чрез разпръскване на студена пара. Друга алтернатива пак от продуктите на марката са Уредите за пречистване и йонизиране на въздуха, които според модела, комбинират в себе си различни функции -  Пречистване и Йонизиране, Овлажняване и Йонизиране.

Допълнителната функция тук е ЙОНИЗИРАНЕ на въздуха.

 

Какво е йонизиране и защо наричаме йоните – витамини на въздуха?

Разбира се има научно обяснение за йоните, но ние ще наблегнем по-скоро на тяхното приложение. Един руски учен доказал положителния ефект на отрицателните йони върху организмите. В природата се срещат най-вече висoко в планините, или на морския бряг.През последните няколко години темата за наситения с отрицателни йони въздух отново стана особено популярна. Доказано е, че в помещения с йонизиран въздух човек се съсредоточава по-лесно, чувства се по-добре и много по-бавно се уморява. Отрицателните йони отстраняват праха, дима, неприятните миризми и ароматизират въздуха.


Естествени източници на йони.

В затворени помещения най-лесният начин да пречистим въздуха, е чрез често проветряване. Овлажняването на въздуха също привлича отрицателни йони.

От стайните растения здравецът е най-добър по производство на отрицателни йони. От горските растения за най-добри йонизатори се смятат хвойновите: ела, бор, кедър, бяла ела и туя (вечнозелено хвойново дърво от рода на кипарисите).

В естествената среда йони има най много:

- В подножието на водопад: 50 000 отрицателни йони на куб. см

- В планините: от 8000 до 12 000

- На брега на морето: 4000

- На улицата след буря: от 1500 до 4000

- В селски местности: от 500 до 1200

За сравнение, в градския въздух (когато се разхождате по улиците) се съдържат от 100 до 500 отрицателни йона на куб. см.


Как влияят на организма ни?


Положителният ефект на отрицателните йони се прилага за облекчаване на симптоми при хроничен стрес, безсъници и депресии. Чистият и йонизиран въздух се отразява добре на здравето ни като цяло, подобрява концентрацията. Важно е, когато имаме възможност да пречистваме и йонизираме въздуха в помещенията, където живеем, особено детските стаи, в които трябва да следим и нивото на влажност. За големи помещения Ланаформ разполага със специален йонизатор с 6 степенна филтрираща система с активен въглен, нано и хепа филтър и функции антиплесен и антибактерии. А за децата са разработени няколко модела Овлажнители с йонизираща функция.

Автор Николай Кръстев. Източник http://lanaformbg.com/