Категории

Промоции

Нови продукти

Производители

  Новини и Статии >>>

  aroma1Като продължение на предишната тема за светлината и ефекта и върху здравето, тук ще ви запознаем с още от методите на алтернативната медицина.

  Както вече казахме светлината има оздравяващ ефект върху емоционалното здраве. Но всеки цвят има различно влияние върху организма ни.  В допълнение различните аромати могат да ни помогнат наистина да се отпуснем и да се освободим от напрежението натрупано през деня.

  Бихте могли да се насладите на комбинацията от тези терапии в домашни условия благодарение на Аромалампите на Ланаформ.

  Седемте основни цвята, които ни влияят отговарят на седемте чакри - енергийните центрове на тялото и често се използват като метод за успокояване и отнемане на напрежението.

  Влияние на цветовете :

  Основни цветове :

  Червен (чакра1) - активизира, витализира, освобождава дълбоко блокирана енергия, засилва сетивата.

  Син (чакра 5) - успокоява, съсредоточава вниманието, събира и структурира енергията, регулира хиперактивността.

  Жълт (чакра 3) - укрепва, тонизира, отваря съзнанието, прояснява мислите, засилва енергията, укрепва нервната система.

  Допълнителни цветове:

  Зелен (чакра 4) - уравновесява, релаксира, успокоява, освобождава напрежението свързано с болезнени процеси

  Оранжев (чакра 2) - възстановява, въодушевява, затопля, стимулира, има по-нежно въздействие от червената светлина, отключва блокирани процеси, ободрява.

  Виолетов – (чакра 7) вдъхновява, трансформира енергията на по-високо ниво, поддържа умствените процеси, отпуска нервната система, успокоява нервните дразнения, успокоява болката.

  Индиго – (чакра 6) прочиства кръвния поток, действа успокояващо и кръвоспиращо, спомага при всички нервни болести , помага за облекчаване симптомите на астма, конвулсии, магарешка кашлица.

   *** 

  Ароматерапията е другят алтернативен метод, който може да се прилага по различни начини – чрез масаж, ароматни лампи, вани, инхалации. 

  Изключително приятен и ефективен метод, който цели да ви оттърве от умора, напрежение, ежедневния стрес. Деиствието на ароматерапията е основано върху способността на ароматите да достигат, през обонятелните нерви, онази част в мозъка която контролира ендокринната система. От друга страна молекулите на химическите вещества проникват чрез кожата в кръвта и въздействат по определен начин на нервните окончания, като предизвикват необходимата реакция.

  Този метод е известен и използван още от древността (Китай, Индия, Египет, Персия), когато хората използвали лечебните свойства на билките. Днес най-често в ароматерапията се използват естествени етерични масла.

  Ароматите имат способността да повишават жизнения тонус и успокоява сетивата по 3 основни начина:

  1. през кожата – чрез масажи и вани

  2. през дихателните пътища - чрез вдишване

  3. под формата на лекарствени препарати – перорално

  Обикновено в домашни условия най-лесния и бърз начин да си направим аромотерапия е чрез ароматни свещи или лампи. С аромалампите на Ланаформ можете да приложите тези методи, без никакви усиля Имат няколко режима на работа едновремено:

  - За ароматерапия – разполагат с воден резервояр в който можете да поставите ароматно масло по желание ( по –долу можете да видите за какво са предназначени различните видове масла).

  - За sветотерапия - Режим на работа с активен светлинен ефект в основните цветове на чакрите от човешкото тяло

  - За овлажняване – чрез ултразвук водата се разпрашава във вид на студена пара и овлажнява въздуха.

  Видове етерични масла

  Етеричните масла се извличат от различни растения - цветя, плодове, дървета, храсти и смоли. Многообразието им е голямо, но все пак можем да ги разделим на няколко основни групи. Различните видове имат различно въздействие върху дадена част от тялото. Някои въздействат предимно на нервната система, емоционалността, други са афродизиаци, трети са добри срещу настинка и грип, четвърти подобряват храносмилането и дейността на черния дроб. Например:

  Цитрусовите масла (портокал, лимон, грейпфрут) по правило са ободряващи. Освен това портокалът има избелващо действие върху

  • кожата и е добро антицелулитно средство, твърдят мнозина.
  • Успокояващи са маточина, лавандула, босилек, лайка, мандарина.
  • Жасмин, пачули, иланг-иланг, сандалово масло основно са афродизиаци. Освен това те действат релаксиращо, подобряват самочувствието, премахват страха.
  • Мента, канела, босилек, анасон стимулират храносмилането.
  • Лавандула, чаено дърво, евкалипт, лимон помагат против настинка и т.н.

  List_of_Spas_in_Dubai

  Най-хубваото е, че ароматерапията няма странични ефекти и ако се прилага съобразно предназначението на различните аромати, не носи никакви рискове за здравето на пациента. Етеричните масла са силно ароамтни и имат уникалната способност да проникват много лесно през кожата, дихателните пътища и през устата. В допълнение с антисептичните им, тонизиращи и други специфични свойства ги прави неоценими в борбата срещу неразположенията и болестните състояния.

  Ето и как действат някои от ароматите

  - Портокал срещу главоболие, безсъние и депресия

  - Ментата ще ви успокои и тонизира и ще прогони стреса и умората.

  - Аромат на санталово масло за успокояване на нервите и също като портокала гони стреса и сепресията;

  - Кедрово масло срещу целулит. Други подходящи за борбата с целулита са маслата от иланг иланг и пачули.

  - Кориандър и естрагон за повишаване на апетита

  - Масло от мащерка лекува дихателните пътища

  - Чаено дърво при раздразнена и възпалена кожа, както и при всякакви инфекции 

  Разбира се това са само малка част от проблемите, срещу които може да си помогнете с ароматерапия.  При всеки тези аромати действат по различен начин – не е само предназначението им но и личните предпочитания, така че просто намерете вашия аромат.

   Цитатът е от http://www.bodycare.bg/